Vild med vilje betyder ikke mindre arbejde for anlægsgartneren – tværtimod!


Den vilde natur er blevet populært i disse år, og det er der god grund til. Reelt er der meget lidt vild natur tilbage i Danmark – og resten af verden. Selv en tur i skoven giver os ikke en realistisk oplevelse af, hvad oprindelig vild natur er..

Vi oplever, at vores kunder i stigende grad ønsker at integrere vild natur i udearealer, haver og landskaber for at støtte biodiversiteten og skabe et mere naturligt udtryk. Og det er fantastisk! Som anlægsgartnere hos Anlægsgartner Gottlieb er vi begejstrede for den stigende opmærksomhed på biodiversitet og bæredygtighed. Derfor har vi for flere år siden besluttet os for at dykke dybere ned i biodiversitetsfeltet og investere i efteruddannelse til vores fagfolk. Vi har endda ansat en Chef for Grøn Omstilling og Bæredygtighed. Vores rejse på dette område er kun lige begyndt, og vi kan hele tiden blive klogere på, hvordan naturens egne intelligente systemer kan tage over og understøtte den vilde natur.

Vild natur kræver stadig vedligehold

Men vild med vilje betyder ikke, at vi kan lade naturen være i fred og sende vores anlægsgartnere på kaffepause. Vi kan ikke bare vende ryggen til naturen og lade det hele passe sig selv.

For det første vil invasive arter overtage vores haver og landskaber på kort tid, hvis vi ikke griber ind. Disse invasive arter kan have alvorlige konsekvenser for den naturlige biodiversitet og skabe ubalance i økosystemet. Det er derfor vigtigt, at vi som gartnere forstår betydningen af at bekæmpe og kontrollere disse invasive arter for at bevare den oprindelige vilde natur.

Det betyder, at vi skal være bevidste om vores valg af planter, materialer og metoder. Vi kan integrere naturlige elementer som vandhuller, stenformationer og insektvenlige blomsterbede i vores anlæg. Vi kan skabe levesteder til vilde dyr som fugle, pindsvin og bier. Og vi kan anvende bæredygtige metoder så som kompostering, genbrug af materialer og minimal brug af kemikalier.

Vores indsats som gartnere er afgørende for at bevare og genskabe den vilde natur. Vi kan være med til at skabe haver og landskaber, der understøtter biodiversiteten og den økologiske balance. Vi skal være med til at skabe rammerne, hvor naturen kan trives, samtidig med at vi tager hensyn til æstetik og funktionalitet

Vild natur ser mere uplejet ud

Når vi integrerer vild natur i haver og landskaber, skal vi også være opmærksomme på, at den vilde natur kan se uplejet og mere tilfældig ud, end de traditionelle udeanlæg. Det ser mere vildt ud – fordi sådan ser vild natur ud. Naturlig natur ser ikke ud som en nyklippet tæt græsplæne, men det betyder ikke, at den er uplejet eller ikke kræver pleje. Og når man ønsker at omlægge udendørsarealer, for eksempel omkring en virksomhed, til vild natur, så ser det måske mindre præsentabelt ud i traditionel forstand.

Som anlægsgartnere arbejder vi hårdt for at etablere og vedligeholde de vilde elementer, så de trives og passer ind i det samlede udtryk. Men vi må også være tydelige omkring, at plejet vild natur ikke har rette linjer og en ensartet fremtoning. Den ser mindre vedligeholdt ud, end den faktisk er. Og det er vores kunder nødt til at være afklaret omkring.

Vild med vilje er en fantastisk tilgang, der kan berige vores udearealer, haver og landskaber på utallige måder. Det handler om at skabe et levested for vilde dyr og planter og samtidig skabe en naturlig harmoni. Men det kræver dedikeret arbejde og ekspertise fra anlægsgartnerens side og velvilje fra vores kunder.

Vi er glade for at være en del af denne bevægelse mod mere biodiversitet og bæredygtighed i udearealer og landskaber, og vi håber, at vores indsats kan inspirere andre til at tage del i denne vigtige rejse.

Du kan besøge vores profil på CSR her

Kontakt for mere information: 

Tobias Røndbjerg, salgs- og driftsdirektør – tr@gartnergottlieb.dk

Daniel Fevre Kronskov chef for grøn omstilling dko@gartnergottlieb.dk

Om Anlægsgartner Gottlieb A/S  Anlægsgartner Gottlieb A/S har mere end 20 års erfaring i branchen og har udviklet sig fra at være en mindre lokal anlægsgartner til en landsdækkende virksomhed med mere end 170 ansatte. Hovedkontoret ligger i Skibby og har i dag afdelinger i både Roskilde, Lystrup og Esbjerg.

Flere nyheder